Szülő iránti harag 1.

Általánosságban kimondhatjuk, hogy gyökér sérelmeink java, a családi kapcsolatainkban lelhető fel. A legerősebb érzelmeket, indulatokat, jellemzően a közvetlen családtagjaink iránt éljük át. Okkal választottuk azt a szülőpárost, ahová megérkeztünk.Ők tudják a legjobban azokat a mintákat biztosítani amikkel ebben az életben feladatunk van szembenézni.

Nézzünk egy példát férj és  feleség összeházasodik. A nő gyermeket akar a férfi a nőt. győz a “gyengébb nem” , megfogan a gyermek. A férfi még mindig a nőt akarja, persze lassan megszokja az új helyzetet. A leszülető léleknek nagyon fontos, hogy örömmel , elfogadással találkozzék, hiszen első éveiben ennek a két embernek a jóindulatán múlik az életben maradása, és érzelmi mentális mintái is itt ebben a pici korban alakulnak ki. Természetesen mindent érzékel, tud. Nagyon szeretné az apa szeretetét, elfogadását, elismerését elnyerni, aki viszont érzelmei nagy részével az anyához kötődik. Ha lány a gyermek, itt már az “elérhetetlen , megkaphatatlan férfi ” mintát rögzíti is. A női vetélytárs mintával együtt. Általában ezek a lányok vesznek részt a titkos 3. szerepkörében, örök versenyfutásra ítélve magukat.

Mi is történik az anya- lány viszonyban . Az anya hibái erős nagyító alatt lesznek, hiszen fel kell térképezni a versenytárs erősségeit, gyengeségeit. Ami jó, azt másolni, ami nem azt  javítani. Hogyan érez egy ilyen kislány? Hol jelentkezik az anyához kötődés, és hogyan jelenik meg annak az elutasítása? Mindenhol. Természetesen mindenki személyiségjegyei szerint más más módon jeleníti meg ezeket a negatív érzelmeket. Mivel az édesanya nagyon várta a gyermek születését, rengeteg vágyát, szeretetét adta, nem érti a dac, és ellenállás okát, gyötrődik miatta. A gyermek pedig nem tud teljes mértékben azonosulni női lényével, mivel a fő mintaadó az édesanya személye erős ambivalenciát (szélsőséges érzelmeket) ébreszt benne. Durva esetekben a gyermek egy életen keresztül “bünteti” édesanyját, mivel az “megfosztotta” az imádott férfitól.

Mivel pontosan azonos helyzeteket, partnerkapcsolatokat fog beválasztani, így szomorúan fogják látni, hogy nem tudják a legfontosabb erőforrást megélni, a szeretetet, a bizalmat egymás iránt.

Mi történik, ha egy ilyen érzelmi háromszögben lévő családban válás történik?  A gyermek végre azt hiszi, most már hozzájut az ellenkező nemű szülő szeretetéhez, általában azonban, az elhidegülést, új pár keresése váltja fel. Ismételt csalódás!

Talán még ennél is rosszabb, ha a szülő, mivel nem élhette meg szeretet igényét, a gyermekre fókuszálva próbál máshogyan szeretetet érzelmi kielégülést találni, ilyenkor a lány apa mindenhova együtt jár, kirekesztve az anyát, vagy “csak” imádata tárgyát vetíti gyermekére.  Fiú-anya viszonyban soha senki nem érhet majd fel oda, hogy ebbe a párosba befékőzhessen! Valójában rengeteg színe, árnyalata lehet ezeknek a kötődéseknek, az én anyám a legjobb asszonytól az Oidipusz  komplexusig. Fordított nemi helyzetben, sok családi molesztálás is ezeknek a érzelmi és szexuális elfolytásnak, egy családon belül lévő egészségtelen megélése.

Mindezt a tudatosítás, az elfogadás, a szeretet, a megbocsájtás tudja csak felülírni. Valamint annak a bölcsessége, ha az érintett elfogadja, hogy több szeretni, mint szeretve lenni !

 

Comments are closed.