Önkéntesek

önkéntes

Kedves Önkéntes!

Smaragdfalva álmát valóra váltani bizony nem egyszerű feladat. Nagyon keményen meg kell érte dolgozni, és bár álmok nélkül nem lehet élni, de az álmok munka nélkül nem válnak valóra. Ez azt jelenti, hogy örömmel várunk mindenkit, aki szeretne megismerkedni ezzel az életformával, de ez nem csak csupa móka és kacagás :) Na persze az is, de ahhoz, hogy Smaragdfalva felépüljön, sok-sok munka van még. Ezért kérünk mindenkit, hogy gondolja át, valóban tud-e érdemlegesen hozzáadni a megvalósuláshoz, és csak akkor jelentkezzen önkéntesnek.

Az az szomorú igazság, hogy jelenleg nem vagyunk képesek úgy teljes ellátást adni étellel-itallal napi 5-10 főnek, hogy ők ennek költségeit nem viszonozzák akár adományban, akár munkában. És míg a boltban a multik leszorított, állami támogatást élvező áraival könnyedén megveszel egy konzervet, egy kis satnya zöldséget-gyümölcsöt pár száz forintért, addig nekünk itt kemény munkával, sok-sok befeketett órával kell előteremtenünk mindezt. Ezért kérünk, légy tekintettel arra, hogy ha idejössz, az nem csupán kellemes ingyen táborozás koszttal-kvártéllyal, ahol reggeltől-estig szól a muzsikaszó és ropjuk a táncot, napozunk és virágot szedegetünk a réten, madárdalt hallgatunk elmélázva az élet nagy dolgain. Ez szép dolog, de akkor sajnos nem lesz elvetve a borsó, kipalántázva a saláta, lemulcsozva a kert, így nem lesz, amiből megvendégeljünk Téged :) És bizony egy tál étel értéke ennyi munkával előteremtve igencsak megnő. Nem lehet pénzben kifejezni, és természetesen szívvel-lélekkel készül és lesz feltálalva is. Ám tudni kell, hogy egy napi könnyed jövés-menés, netán picike gyomlálgatás óvatosan, a derék, térd, kéz messzemenőkig tartó óvásával sajnos távolról sem fedezi a napi háromszori étkezést.

Egy szó, mint száz, kérjük, jól gondold meg, hogy mi a szándékod:

– ha tanulni szeretnél, várunk szeretettel.

– Ha megismerkedni szeretnél ezzel az életmóddal, ami gyönyörű, ám távolról sem könnyű, várunk szeretettel.

– Ha úgy érzed, lenne helyed köztünk, várunk szeretettel.

– Ha tudsz hozzáadni a teremtéshez, várunk szeretettel.

Ám ha csupán könnyed kikapcsolódásra vágysz, ha szeretnél eltölteni pár napot a természet lágy ölén madárcsicsergést, tücsökciripelést hallgatva, láblógatva – nos, akkor is várunk szeretettel! :) Csakhogy akkor más módon kérjük, hogy segíts nekünk:

– van lehetőség kijönni szalmaházikóban, jurtában aludni, vagy saját sátorban, ez esetben kérjük, támogasd egyesületünket némi adománnyal. Szalmaházikóban 4 fő fér el, személyenként 4000 Ft/fő/nap adománytól, jurtában 3000 Ft/fő/nap adománytól, sátorhelyet pedig 1500 Ft/fő/nap adománytól tudunk rendelkezésre bocsátani. Ez esetben jár a napi háromszori vegetáriánus étkezés is.

– ha a fenti megoldással nem tudsz vagy nem szeretnél élni, akkor lehet olyat is, hogy jurtában 1000 Ft/fő/nap, sátorral 500 Ft/fő/nap adománytól tudsz lakni, ám ez esetben csak edényeket tudunk adni, az étkezést magadnak kell megoldanod tűzön sütögetéssel, bográcsolással, stb. Hűtő nincs, erre gondolj élelmek lehozásakor!

Tudjuk, a lelkesedés mindenkiben, aki szereti a természetet, a szabadság érzését, nagyon nagy – az elején. Mivel sajnos sok esetben jöttek olyan önkéntesek, akik elmondásuk alapján mindenre elszánt, dolgos népek, sajnos hamar kiderült, hogy voltaképpen semmire sem hajlandóak, egy kis látszatmunka kivételével. Ahogy fentebb is írtuk, ez sajnos nem megengedhető, hiszen akkor kevéske, nehezen létrehozott településünk hamar az enyészetté lesz, így fosztva meg mindannyiunkat egy gyönyörű álom beteljesülésétől. Ezért a következő szabály van érvényben mostantól:

Jelentkezéskor mindenki automatkisan szimpla érdeklődőnek, túristának minősül, 3 nap próbaidővel. Ezen 3 nap alatt el kell kérjük tőle az étkezéséhez a hozzájárulást. Ha azonban 3 nap alatt bebizonyítja, hogy ő valóban nagybetűs Önkéntes, aki tud valóban segíteni, dolgozni, akkor mi megajánljuk neki a továbbiakban az adomány hozzájárulás nélküli otttartózkodást, amíg csak kedve tartja, sőt akár odaköltözésig is fajulhat a dolog :)

De senki ne gondoljon ám rabszolgahajcsárokra, senki ne ijedjen meg. Akinek volt már kertje és próbált gyomlálni, vetni, szüretelni, aki vezetett már háztartást és tudja, mivel jár főzni 5-10 főre napi háromszor (és utána elmosogatni kézzel, mert bármily meglepő, bizony nincs mosogatógép :) ), annak nem lesz nagy újdonság az élet Smaragdfalván. Néha kell kaszálni, naponta kecskét fejni, olykor fát vagy egyéb növényeket ültetni, netán kenyeret dagasztani és sütni, tüzifát gyűjteni és felvágni (említettem már, hogy gáztűzhely sincs? :) ), eltört kapanyelet faragni, legelőt takarítani, mulcsot hordani. A nap korán kezdődik, mert főleg a nagy melegben, ebéd után még egy vérbeli parasztnak is pihennie kell kicsit :) Délután, este pedig folytatódik a munka estig, amikor is vagy újra főzött vacsihoz lehet leülni, vagy lehet tűzön sütögetni, tábortűznél ülni, énekelni, táncolni, akinek még van ereje :)

Ezek a munkák vagy idényszerűen árasztanak el minket (a vetemeny pl. nem vár: ha időben nem veted, ülteted el, lehet is rá inni hideg vizet, abból semmi sem lesz már adott évben. Ugyanígy, ha gyűjteni kell a csipkebogyót, kökényt, akkor egész nap megfeszített munkával ez után kell menni, mert vagy gyorsan leszedjük, vagy nem lesz mit leszedni abban az évben. Érthető hát, ha egy-egy időszakban keményebb a munkamenet, ám máskor lazább, van lehetőség sokkal érdekesebb, izgalmasabb dolgokat is csinálni: ilyen pl. a gyógynövények gyűjtése, ekkor meg lehet ismerkedni velük. Van szappankészítés ideje, van befőzés ideje, stb. Ugyan ekkor is szigorú munkarend van, de ezek a programok lazábbak, szórakoztatóbbak.

Egy-egy ilyen alkalom külön is meg lesz hirdetve a honlapon és a Facebook csoportjainkban is.

Pár szó a körülményekről:

Nos, ez bizony kőkemény nomád élet :) Se áram, se folyóvíz, pláne nem meleg – hacsak a sparheten nem melegítünk! Ezért fürdeni két módon lehet: vagy a patakban (persze környezetbarát szappannal!), vagy petpalackban, vödörben napon melegített kútvízzel. Vagy kútvízzel melegítés nélkül azoknak, akik nagyon vagányak :)

Reméljük, senkit sem ijesztettünk el, de a szabályokat az életbenmaradás, a létrehozás törvénye követelte ki. Mégis, ennek ellenére is írhatom tiszta szívből, hogy végtelen szeretettel és örömmel várjuk mindazokat, akik úgy érzik, szívesen lennének részesei ennek az álomnak velünk együtt.

Jelentkezéshez KATT IDE!

Volunteer Wanted to Emerald Village

There is a small community ecovillage project called “Smaragdfalva” (Emerald Village), located close to Egerszalók, a fabulous small village near the historical city of Eger, on slopes between the Mátra and the Bükk mounts. As with all of these projects, they are usually open to welcome volunteers, giving shelter and food for work, but right now they actually realy need them ASAP! Deployment would run one or two weeks, where said volunteers could experience sleeping in a yurt prepared for winter (since winter returned for a short while it seems), overwatching horses, work in the vegetable garden, gathering firewood, cleaning bushy areas, so you know, all kinds of stuff that make your cheeks red, your head clean, your body healthy and your soul peaceful.

And even better is that after a long day out in the great outdoors, you can chill out and regenerate in arguably the best open thermal spa in the country!

If interested, contact us email: fanomagdolna@gmail.com

Freiwillige sind herzlich willkommen!

Das ist eine sehr kleine Gemeinde nähe Egerszalók, die in  Jahr 2013 haben angefangen eine Bauerngemeinde zu gründen, mit der Name: Smaragdfalva (Smaragd-dorf). Die Gemeinde möchte alles für sich selbst herstellen, in ca. 16ha Besitz, was in Moment noch ein wunderschönes Naturland ist.  Sie haben es mit Tierhaltung( Pferde, Ziege, Schaf, Hühner) und eigene Gemüsegarten angefangen. Jetzt wohnen Sie noch in eine mit Ofen geheizte Jurte wie die Nomaden, ohne Wasser in der Leitung und ohne Strom. Während des Sommers möchten Sie auch ein Bauernhaus aufziehen.

Die Freiwilligen können in folgende Arbeiten helfen: Pflanzung, Tierpflege, Brennholz sammeln, kochen, waschen, spülen usw. Sie bekommen für Ihre 6 Stündige Leistung pro Tag, ein Bett und vegetarisches Essen dreimal am Tag.

Was man unbedingt mitnehmen sollten: Schlafsack, Gummistiefel, geschichteten Kleidung.

Wenn deine Interesse damit aufgeweckt wurde, dann melde Dich bitte durch email: fanomagdolna@gmail.com