Táborok

épit

az első épület

Az idei év legjobb nyári tábora számomra a Szegletkő Gyermekotthon fiataljai számára szervezett Robinzon táborunk volt. A gyerekek a saját külső kényszer által zárt világukból a határok nélküli pusztába ékeztek.

Mindent maguknak kellett építeni, mint a hajdani hajótörötteknek. Érkezésük pillanata egy verekedéssel kezdődött, és rövid idő alatt fel kellett állnia az építő csapatnak, ha éjszaka fedelet akartak maguknak. igyekeztem a helyzeteket tudni kezelni, 14 kamasz félig férfi gyerek akiket az ön és környezet rombolásért zártak el , valódi építés, alkotás nélküli világuk egyszer csak kitárul és ott van a lehetősség a teremtésre, a munka általi sikerre.

A megérkezés a legtöbb fiúnál ellenállást félelmet keltett. ” Itt kell lenni 5 napot? Hol fogunk aludni? Tényleg építenem kell? Nem is tudom mit csináljak!? Dolgoznom kell az ételért? Vissza akarok menni a biztonságos otthonba! Nem maradok itt egy percet sem!”

tábor

kenyérlángos sütése

Minden kezdet nehéz:) így hát megmutattam a patakot, azaz a fürdőszobát, a faanyagot, a szalmabálákat, az építőanyagot a szálláshoz, kaptak szerszámot, és mivel a vihar közeledett, igyekeztünk tettekre sarkallni a fiúkat. Természetesen nem palota, csak egy sátor épült szalmabála falakkal. Ez is, komoly fejtörést okozott. Lényeg, hogy sikerült és estére mindenki fedél alatt fekhetett le. Csak hogy a kismalac házát is elfújta a szél, ez az első éjszakás “házikó” sem bírta ki az időjárás próbáját. A megérkező eső megmutatta, hogy hol rontottak az építők. Éjjel esőben javítani, félálmos fiúkkal, fejlámpák fényében, kínos, de sürgető. Reggelig jó lesz! Holnap építünk jobbat! A másnap már lelkesebben, tudatosabban épült a szerkezet, ez mindenképp siker…hittük, mert az éjszaka ismét bizonyított. Eső, szél. Újra riadó ismét építés. Nappal munka, kőhordás, építés, napi állatgondozás, mosogatás, ki miben vett részt. Sok sok feladat de az önellátásért meg kell küzdeni. Az első napokban sok noszogatással végzett feladatok, egyre természetesebbé váltak, egyre rutinosabban tették a dolgukat a srácok. Látták, mindent megteszünk értük, és kezdett egyre kovácsolódni az összetartozás érzés. Már maguktól segítettek, vették ki a kezemből a munkát, mondták, hogy pihenjek majd ők csinálják. Nagyszerű érzés volt, érezni az őszinte szeretetet.

Ezek a fiúk közt olyan sok, értékes lelkű, érző, lélek van, akik az őszinteségre nyitottan reagálnak, és viszonozzák azt.dani Az utolsó napok már olyanok voltak és maradnak számomra, mint a legszebb karácsonyok. Szerveztünk számukra különféle programokat, de el sem akartak menni. Azt mondták inkább maradnak. A kecskéket fejtük, a tejből sajtot készítettünk, a dombokon elhagyott gyümölcsösből szüretelték az aznapi lekvárnak valót, a kenyeret sütöttük, az ételért a gyerekek munkával “fizettek”. Hamarosan kiderült, van aki szívesen készítene sajtot, hiszen ez olyan finom:) volt, aki a kenyérsütést érezte magáénak. Volt aki az ácsolásban talált magára.

csapat

kutyás önismereti program

És az esti tábortűznél kiderült, hogy a patakban fürdés csodálatos:) Volt sok sok élmény, beszélgetések, Kapuéra edzés, korongozás, zenélés, mesélés, nevetés, sírás. Az utolsó este egy előadással végződött, amit a fiúk csináltak a jurtában, sírtunk, a nevetéstől. A z utolsó nap eljött hamar, az együtt töltött idő lejárt, a szívem elfacsarodott, ahogy visszavedlettek városi ruháikba, az átalakult Robinzonok, és csak remélhettem, hogy elég időnk volt ahhoz, hogy maradandó életre szóló nyomot hagyjunk hős vendégeink lelkében.  Azóta is vissza várjuk őket!

Táboroztatási lehetőségeink:

 • Organikus kalandpark
 • Gyerekjátszótér a gyümölcsösben
 • Sport a természetben
 • Játék közben tanulni
 • Iskolásoknak, pedagógusoknak, remek programokat eszeltünk ki:)
 • Célunk a természetes környezet megóvása, életben tartása, környezeti nevelés, kinn a valódi természetben.
 • Komposztálás, növényvédelem, közösségi kert kialakítása kicsiknek nagyoknak, rendszeres tanösvénylátogatás évszakonként, faültetési program, játék, alkotás, erő, kitartás próbák, állatok gondozása.
 • Terápiás kutyás program , kutya és gazda együttműködésének a fejlesztése.
 • Mindez Eger vonzáskörzetében, a festői szépségű Laskó völgyben, Egertől 6 km-re, Egerszalók külterületén.
 • Patakpart, erdőszéle, madármegfigyelés, gyógynövények gyújtése, ehető vadontermő gyümölcsök szedése feldolgozása évszakonként.
 •  Kenyérsütés kemencében, szappanfőzés, természetes kozmetikum készítés. Akár egy napos kirándulást tervez valaki, akár több időt szeretne eltölteni, nálunk mindenre van lehetősség

Csapatépítés

Napi munkánk mellett folyamatosan érkeznek vendégek,  rendszeresen bevonjuk őket a feladatok elvégzésébe. Hamarosan, rájöttünk , akkor sikeres egy ilyen nap, ha az érkezők adottságait figyelembe véve nekik alkatilag alkalmas, a feladat, és látják az elvégzett munka eredményét. Természetesen, mindig akadnak nem várt , hirtelen megoldandó feladatok, amik megoldása azonnali cselekvést kíván. Ekkor jön rá a résztvevő, hogy mekkora terhelést bír, milyen rejtett tartalékai vannak, és mennyire képes adott hirtelen változáshoz alkalmazkodni, együttműködni ismeretlen emberekkel, bízni bennük.

Egy egy ilyen nap rengeteg élménnyel, tapasztalattal, gazdagodva távozik. Sokszor a hibák elkövetéséből tanulunk a legtöbbet.

A legnagyobb siker, az együtt megélt munka eredménye.

Bármilyen közösség számára kialakítunk egyedi programot, csapatépítő játékot, feladatot.

Kicsiknek, nagyoknak:) meglepetés program, ajándékötlet a kedvesünknek, nagyinak egészségmegőrzés, kikapcsolódás a barátokkal. Mi megadjuk a keretet, a többi már a vendég dolga. Bórkóstolás, friss bogrács étel mellett üzleti partnernek. Évzáró buli, öko módra.

 

 

Önismereti-önelfogadási tábor a Hawaii testmunka módszerrel

Egy új és nagyon izgalmas táborral kedveskedünk Nektek:
Nagy élvezettel, szenvedéllyel állítottunk össze egy nagyszerű programot.
Régi kollégámmal, Witekkel, azt a célt tűztük ki, hogy minden résztvevő személyes megtapasztalásain keresztül jusson el a teljes önelfogadás állapotába.
Intenzív belső átalakulás, hozzáférés a SZERETET forrásához­ összefontuk az önismeretet a Hawaii testmunka módszerével.
Egy csodás közös út előtt állunk:
Az életöröm, a szenvedély, a szerelem, a szeretet, megélése öt napon keresztül.
Személyes élmények, tánc, meditatív állapotok, intimitás, érintés által.
A tanfolyam több választható helyszínnel és időponttal indul.
Időpontok:
Helyszínekről, helyfoglalásról levélben, vagy telefonon érdeklődhettek!
DSC_0040.170153925_std

Smaragdfalvi Robinson tábor

Amikor nincs áram, nincs csak néhány eszköz, ami egy hajótörésből megmenekül, mihez kezdünk?

Valódi kihívás, valódi elvonulás, élményteli, fárasztó küzdelem, a szellem, a test próbája minden napon.

Várunk és fogadunk családokat,  fiatalokat, öregeket, mindenkit aki ki akarja próbálni magát, hogyan gyújt tüzet, hogyan lát lámpa nélkül, milyen házat épít a helyszínen található anyagokból, miből főz, hogyan vadászik, hogyan él a civilizáció nélkül. Este tábor tűz mellett csillagnézés, a vadon hangjai, bátorságpróba.

Próbáld ki magad, csapatod, barátaid, családod!

Minden nap varázslatos, …légy a részese :)

qú